24.06.2022

slider image slider image slider image slider image slider image slider image slider image slider image
slider imageslider image slider image slider image slider image slider image slider image slider image

жури

Хайгашод Азад Агасян

Хайгашод Азад Агасян

е роден на 28.01.1953 г. в гр.Варна. 1972 г. завършва НМУ- София с виола. През 1988 г. завършва Музикална академия – специалност виола и майсторски клас – камерна музика. Специализира камерна музика в Унгария и Франция. Работи последователно в Младежкия театър – София и театър „Възраждане”. Пише музика към куклени и драматични спектакли . Автор на музиката на мюзикъли за деца: ”Приключения опасни с герои сладкогласни”, ”Вълкът срещу козата и трите й козлета”, както и сантименталния мюзикъл „Ще те накарам да се влюбиш” в ДМТ „Стефан Македонски”. През 2004г. получава наградата на фондация „Маесто Димитър Вълчев” за музиката към спектакъла „Умник над умници, юнак над юнаци” в Младежкия театър „Николай Бинев”. Автор на десетки песни за деца, като:”Хей,приятелю здравей!”, ”Крокодил”, ”Вълшебните думи”, ”Нотната стълбица”, ”Българийо обичам те”, ”Светът е хубав” и др.

За детското си творчество получава множество награди:

 • 1989 – Първа награда – „Светът е хубав”
 • 1991 – Първа награда – „Карнавал”,Втора награда – „Бъдни вечер”
 • 1993 – Първа награда – „Нотната стълбица”
 • 1995 – Първа награда – „Калпазански рай”
 • 1998 – Награда на радиослушателите – „Урок по падане”
 • 2001 – Втора награда – „Момичето с лунички”
 • 2003 – Първа награда – „Пепеляшка”
 • 2004 – Втора награда – „Тайно желание”

През 2003г. на първия конкурс за песен „София – вечна и свята”, песента „Вяра, Надежда, Любов” получи наградата на публиката.

Младежки конкурс за забавна песен:

 • 1981 – Награда за дебют – „Добри познати”
 • 1983 – Трета награда – „Влакът на надеждата”
 • 1985 – Първа награда – „Пролет” група „Домино”
 • 1986 – Втора награда – „На пристана любов”
 • 1987 – Награда на в-к „Народна младеж – „Няма да е лесно”
 • 1988 – Втора награда – „От много,много отдалеч”

Автор на десетки поп песни, като: ”Не остарявай любов”, ”Добри познати”, ”Остарявахме бавно”, ”Молитва, ”Спомен” „От много,много отдалеч”, ”Спомен за козия рог”, ”Тинейджърска песен”, „Пролет”, „Сънят на детето” и др.

Награди от престижни конкурси :

 • 1993 – Голямата награда на „Златния Орфей”
 • 1994 – Първа награда на „Златния Орфей”
 • 1995 – Най-романтична любовна песен на фестивала „Сребърният Ерос”– „Не остарявай любов”
 • 1996 – Втора награда „Бургас и морето” – „Молитва”
 • 1997 – Пролетен радиоконкурс - Първа награда на ООН – „Тинейджърска песен”
 • 2009 - удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” първа степен
 • 2010 - удостоен с почетното звание „Следовник на народните будители”
Светослав Лобошки

Светослав Лобошки

е сред най-известните композитори на популярна музика у нас. Автор и аранжор на много шлагерни песни. Утвърдено име и сред композиторите на детски песни. Роден на 28 март 1963 г. в гр. Петрич. Завършва класическа китара в класа на Димитър Дойчинов в гр.София. Пише музика от началото на 90- те. През 1994 г. представя първите свои песни за “Пирин фолк”. Лобошки е сред основните автори на фестивала и до днес. Като композитор или аранжор Лобошки работи с много от изявените поп певци : Веселин Маринов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Миро от Каризма, Михаил Белчев, Петя Буюклиева, Хайгашод Агасян и др. Аранжира песни по музика на Тончо Русев, Стефан Димитров, Л. Дамянов. Обработва фолклорни песни от македонския край. Негови детски песни има включени във всеки учебник по музика за средните училища. Съавтор е на учебника “ Аз и ти с букви, песни и игри”.

Песни на Лобошки са били отличавани с награди на фестивалите :”Пирин фолк”, “Златен Орфей”,”Бургас и морето”, “Златен кестен”, “Тракия фолк”,”Златен мустанг”, “Пролетен радиоконкурс” на БНР, “Златен Арлекин”,“Охридски трубадури” в Република Македония, “Славянски базар” в Беларус, “Гласът на Азия” в Казахстан.

Награди за принос:

 • Цялостен принос в развитието на “Пирин фолк” през 2007
 • Аранжор на 2007 година на “Нов фолк”
 • Творец на 2007 година на телевизия “Планета”
Красимир Тасков

Проф.Красимир Тасков

(1955) завършва ДМА” П.Владигеров”- София с композиция и пиано. Посещава курсовете по композиция на проф.Тон де Леув и проф.Тео Ловенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру от Румъния. Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано (Сантандер,Испания ;”П.И.Чайковски”, Москва) и композиция (Токио-1991,1995,1999- І награда, 2002 за Дуо Пиано; Пловдив- І награда на нац. конкурс за Концерт за кларинет и орк. в 7/8, I награда на нац. конкурс "Елиас Канети" за оркестровата му творба "Мнимият оратор", призови награди от международни конкурси у нас и чужбина за камерни и хорови творби и др.).

През 1984 г. неговият клавирен цикъл“Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Автор е на редица симфонични- сред които, Концерти за пиано, за цигулка, за обой, ”Преображение IV”, “Празненство” и др., камерни, вокални, хорови творби,на операта-бурлеска “Царе на белите”,често изпълнявани, както у нас , така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия,САЩ и други). Има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, Б.Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано, Авторски CD) , като изпълнител и автор.

Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Бил е член на жюри на национални и международни конкурси за пианисти. Красимир Тасков е преподавател , професор в НМА "П.Владигеров" София по композиция и пиано (завеждащ катедрата по композиция).

Рада Чомакова

Рада Чомакова

завършва Националното училище за музика и сценично изкуство в Бургас. Висше музикално образование получава в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. Люба Обретенова. През 1973-1974 г. специализира в Московската консерватория П.И.Чайковски. Посещава майсторски класове на голямата френска пианистка Ивон Лефебюр в Париж и на известния чешки пианист Иван Моравец в Прага.

От 1970 г. е преподавател по пиано в Бургаското музикално училище. Нейни ученици имат над 200 награди в национални и международни конкурси. Води и майсторски клас по пиано в Баден-Баден (Германия). Репертоарът й е изключително разнообразен, включва над 30 клавирни концерта, които тя е изсвирила през последните повече от четири десетилетия. Осъществява интеграл на всички Бетовенови клавирни сонати. Подчертан интерес проявява към българското музикално творчество. Изнася концерти у нас и в Полша, Германия, Франция, Русия, Унгария, Чехия.

Удостоена е с множество награди и отличия от национални и международни конкурси, между които Общобългарското състезание за инструменталисти (1974), Националният конкурс Св. Обретенов, Международният конкурс за пианисти в Сенигалия (1982) и други. Носител е на наградата "Золотая муза" и на Златна и Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Капка Роглева

Капка Роглева

е примабалерина на Бургаска опера от 1979 до 1994 г. Учила е балет при Павел Стоицев. Танцувала е централни и солови партии в балетите: „Пер Гинт”, хореография на В. Гривицкас , „Дон Жуан”, хореография на М. Арнаудова, „Жизел”, хореография на Петипа, Перо, Корали, ”Шопениана” на хореографа М. Фокин, ”Копелия” на хореографа Л. Колчакова, „Тривърхата шапка”, „Чиполино” с хореограф П. Луканов, „Нестинарка”, ”Ромео и Жулиета”, ”Пепеляшка”, ”Д-р Ох боли”, хореография на П.Иванова.

В продължение на 16 години е балетен педагог в клуб по художествена гимнастика „Черноморец” в Бургас. От 2001 г. е главен художествен ръководител и педагог на „Детски балетен театър – Капка”.

Петър Тодоров

арх. Петър Тодоров

е архитект, работещ във Виена, Австрия. Роден е в София в 1948. Завършва архитектура във Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС) в 1972 и Техническия университет във Виена. Следва следдипломна програма в Университета за приложни изкуства във Виена. От 1980 е асистент във Факултета по архитектура към ВИАС. Работи в „Главпроект“ до 1989. Работи в ателието на Йоханес Шпалт (1992-1994) и при Вилхелм Холцбауер (1994-2003). През 2003 основава skyline architekten с Удо Ф. Шустер, Херберт Шиф и Кристиан Шупа.

През годините Петър Тодоров работи заедно или в партньорство с: Огнян Симеонов, Иво Цолов, Георги Берберов, Константин Антонов, Иван Хетемов, Алескандър Костакев, Пламен Михайлов, Антон Манчев, Анна Кузманова, Валтер Грус, Йоахим Пика, Михаел Хохе, Херберт Шиф, Херберт Шиф, Кристиан Шупа, Константин Антонов, Никола Малинов и др.